måndag 12 maj 2014

Stenkul Träning!

Jag började med denna metod för några år sen när jag hade lite växlande problem med knän och hälsenor och insåg att löpning inte gjorde saken bättre. Eftersom vila inte heller verkade hjälpa och att jag längtade ut i skogen så började jag istället ta hyfsat långa promenader, den måttliga intensiteten verkade positivt på krämporna. 

Men det är ju alldeles för tråkigt att bara promenera så en dag kom jag på idén att plocka upp stenar, jag började med att hitta 2 ungefär lika tunga, tog en i varje hand och gick tills smärtan i armarna blev outhärdlig då jag släppte stenarna. Nästa promenad plockade jag upp dem igen och upprepade processen tills jag kom ända hem med dem. Ibland tog jag en enda större sten och bar på olika sätt, raka armar över huvudet är skapligt plågsamt;)

Det blir ju dessutom en extra gravitationseffekt i varje fotisättning. 

Jag har sen dess kört denna rutin lite då och då, ffa när jag känt mig lite för sliten för löpträning, och tycker det ger rätt bra allroundträning, när man kånkar på en hyfsat tung sten uppför en lång backe blir det rejält flåsigt och pulsen ökar markant. Mentala mål är viktigt i all träning så jag bestämmer mig för att hålla ut till ett givet riktmärke när det börjar kännas tungt.

De senaste gångerna bestämde jag mig för att ta en hyfsat stor sten i början av 5,4km spåret och ta den hela vägen runt och hem. Detta gjorde att jag fick tillåta mig att även bära den på hyfsat lätta sätt som på ena axeln, det enda jag inte fick göra var att släppa stenen. Efter ett par km blir det rätt svårt att hitta ett sätt som inte är jobbigt, jag måste byta grepp ung. varannan minut. Igår gick det riktigt tungt men jag bestämde mig för att jag måste få hem den och väga den, 25kg vägde den. Det låter ju inte så farligt men hela promenaden tog en dryg timma.

En massa intressanta muskler känns i kroppen idag och jag tycker det är rätt häftigt att helt enkelt bestämma en uppgift istället för att fokusera på en viss muskelgrupp.

Stenar är ju dessutom gratis och om du har en trädgård så kan du ju anlägga ett vackert stenparti.

Tror jag ska skapa en ny trend, "RockFit" låter väl som en hit i Fitnessbranschen! Problemet är väl just att stenar är gratis men kanske man kan ta nåra hundringar av stenfattiga storstadsbor;)

Så varför inte testa "the Rocky Way" och bli kompis med en sten!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar