onsdag 10 april 2019

Skuldsamhället

Skuld och Synd har använts i 1000 tals år för att förtrycka och kontrollera människor. Först var det religioner och kyrkor med sina överstepräster, mullor, ayatollor och allt vad man kallar sig för.

Att den "lilla människan" ständigt ska känna skuld är viktigt om man vill behålla makten över dem.

I takt med att iaf västvärlden mer och mer sekulariseras övertas den folkuppfostrande funktionen av politiker. Du måste ha rätt "värdegrund" och dela partiets åsikter om det mesta annars riskerar du att få en "skamstämpel" i pannan.

Jag läste i en bok för längesen en teori om att det i en konfliktsituation finns 2 typer av människor; skuldkastare och skuldmottagare. Skuldkastaren är den som alltid skyller på andra och aldrig tar ansvar för sina handlingar. Skuldmottagaren tar gärna emot och känner sig misslyckad.
Skuldmottagaren blir naturligtvis lätt att manipulera eftersom han/hon känner sig just skyldig och måste "göra bättring" för att bli förlåten. Båda rollerna är självpåtagna och har sällan nåt med verkligheten att göra.

Det är en bra idé att lära sig att känna igen båda dessa beteenden och att inte falla in i något av dem, att förhålla sig neutral är nyckeln.

Även ekonomin i samhället bygger ju på att sälja skuld, bankerna gör allt för att skuldsätta så många som möjligt, "den som är satt i skuld är icke fri" tror det va Gunnar Sträng som sa det.

Så ett folk som både känner skuld och skam och dessutom är skuldsatta upp till öronen är ett lättlett och fogligt folk.  Många krökta ryggar blir det, men skam den som ger sig ;)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar