söndag 24 november 2013

The Knock Out Game!! Våldets rätta ansikte!


Den senaste trenden bland ungdomar i New Jersey, "knock out game" har även spridit sig till London och förr eller senare dyker väl idiotin upp även i Sverige.

Det hela går ut på att slumpmässigt välja en helt oskyldig person och bara springa fram och slå ner personen med ett enda slag, gärna bakifrån och sen gå helt iskallt vidare utan att överhuvudtaget bry sig om huruvida personen överlever eller ej, dödsfall har inträffat i USA.

Hur det mänskliga psyket kan förfalla till något så komplett vansinnigt och sinnessjukt lär väl psykologer och forskare diskutera framöver. Säkert som amen i kyrkan kommer vi också att få höra att det är synd om förövarna och att det är samhällets fel, de gamla vanliga harangerna som framförallt i Sverige alltid skall tvätta bort det personliga ansvaret för sina handlingar.

Ibland  går det inte som planerat dock, en äldre kvinna som attackerades hade en pistol och sköt ihjäl 2 tonåringar, kanske får man ta med sånt i "riskbedömningen" när man ger sig in i leken.


Det som intresserar mig med detta är det rent fysiska, om vi kopplar bort den instinktiva avskyn och äcklet som kommer över en när man tittar på filmsekvenserna nedan och ser vad som händer rent "mekaniskt".

Det är uppenbart att när man blir träffad i huvudet/nacke/hals bakifrån eller från sidan utan att ens hinna se förövaren så hinner ju inte kroppen förbereda sig det minsta, man faller som en mjölsäck, medvetslös i backen. Mannen i film 2 har ju bara änglavakt som inte spräcker skallen mot kantstenen, när ynglingen stolt över sitt verk glatt traskar vidare.

Några 10dels sekunders förvarning skulle göra stor skillnad och det är ju det gärningsmännen vet och därför noga undviker att ge. Man hinner kanske få upp en arm eller flytta sig undan eller på andra sätt minska effekten av slaget.

I min egenskap av självförsvarsinstruktör är ju detta ytterst intressant, hur i helvete rent ut sagt kan man försvara sig mot en förövare man inte ens sett, det blir ju lite som att komma med självförsvarstips mot en krypskytt.

Så det enda konkreta tips jag kan ge för att inte råka ut för detta är UPPMÄRKSAMHET, om du rör dig bland folk, studera hur de rör sig och vilket avstånd de är på, att medvetet hålla lite längre avstånd är alltid klokt.

Om man som kvinnan blir nedklubbad bakifrån är det ju extremt svårt, men kanske kan man höra stegen bakom sig och hinna reagera, jag tänker ofta på sånt när jag ser alla som ständigt går omkring med musiklurar i öronen, om man dessutom går med en smartphone framför näsan har man i princip ingen koll på sin omgivning.

Så riskmedvetenhet är väl ordet, precis som man skall vara beredd på oväntade situationer när man kör bil, att förutsätta att alla andra trafikanter är idioter är ju ett tips. Att förutsätta att alla människor är våldsverkare är väl att ta i, men att någon i den omgivning man befinner sig i KAN vara det är klokt.

Det är ju inte samma sak som att man ständigt skall gå och vara rädd för sånt här, däremot kan man gå runt och vara FÖRBEREDD och det är stor skillnad.

Om man sen har lite utbildning i våldets mekanik och förstår vissa principer samt vet hur man skyddar sig och tränar upp sina reflexer att göra just det så minskar man ju risken och minskar marknaden för dessa idioter.

MIND...Your Life!

En hood minskar både synfältet och dämpar hörseln.


Mannen går troligtvis och dagdrömmer, ungdomarna 
kommer alldeles för nära för att kännas tryggt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar